Hotel pfalzblick Dahn Duitsland  Zwemvijver 2000 m3

Ecologische zwembassins

Ecologische zwembassins zijn vriendelijk, zowel voor de mens als voor de natuur. Er worden geen chloorderivaten toegevoegd, waardoor erin zwemmen aangenaam is. Echt nieuw zijn de speciaal voor zwemmers ingerichte vijvers niet. Hun oorsprong ligt in Australië en de Verenigde Staten. In Europa zijn vooral Oostenrijk en Duitsland de trendsetters. Deze landen hebben nog steeds een voorbeeldfunctie,

Zwembad of zwemvijver aanleggen?

Vaak moet er een beslissing genomen worden: of een zwembad, of een vijver. Een zwemvijver of vijverbad is dan een ideale tussenoplossing. Houd hierbij wel rekening dat in een zwemvijver of biologische vijver waterdiertjes en kikkers kunnen zitten. In een klassiek zwembad zitten ook diertjes, maar ze overleven dit niet door het gehalte chloorderivaten. Het zwemmen in een natuurvijver is te vergelijken met het zwemmen in de zee of in een meer.

Wetenschappelijk aanvaard

Het filteren van de zwemvijver gebeurt op een biologische manier. Om het water gezond en zuiver te houden, delen we de vijver in, in een zwemgedeelte en een beplant gedeelte. Moerasplanten en een zone van biologische filtratie garanderen een gezond en zuiver water.

U kunt kiezen voor een UV-straler om het water nog meer kristalhelder te maken, maar ook ervoor te zorgen dat de ziekte verwekkende bacterieen zoals legionella  gedood worden waardoor het water ook veilig is . Biologisch filteren betekent reinigen met behulp van bacteriën. Deze bacteriën zetten afvalstoffen om in door planten opneembare moleculen.

De cirkel wordt zo gesloten

Het systeem van biologische filtratie is door deDuitse , Oostenrijkse en Franse overheid toegestaan voor gebruik in openbare zwembaden. De analyses van deze manier van zuiveren tonen aan dat het niet nodig is het water 'steriel' te maken met chemische middelen om een 'gezond' water te bekomen.

Geen problemen op bacteriologisch niveau

Een groot voordeel van biologische filtering is dat het gaat om trage filtering. Dat betekent minder energieverbruik en dat scheelt veel op de energiefactuur. Veel van de vervuiling die in een vijver terecht komt, komt van buiten de vijver. Volgens Amerikaanse onderzoeken gaat het bij siervijvers en zwemvijvers gemiddeld genomen om 80 % van de totale vervuiling.

Waterdichting best zwart

De kleur van de waterdichting is verschillend. Bij zwembaden is die meestal licht getint (lichtblauw, lichtgroen, lichtgrijs). Bij zwemvijvers is dit bijna altijd gebruik zwarte, of bijna zwarte folie. Dit wordt vaak gedaan voor het opslorpen van warmte en omdat mensen het mooi vinden. Passieve bijverwarming in de zomer kan bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen. 

Zwart EPDM-rubberfolie gaat vele tientallen jaren mee. De zwarte bodem zorgt voor opslorpen van zonnewarmte. Dat betekent 1 à 2 ° Celsius graden winst. Eis in ieder geval folie die geschikt is voor levende wezens. Die is 100% veilig voor de baders en de organismen die de zwemvijver bevolken.

Standaardbreedtes

De breedtes zijn meestal veelvouden van 3,05 m. Tegenwoordig zijn er ook “speciale” maten zoals 7,62 m en 4,27 m, die erg handig kunnen zijn. Folies tot 15,25 m breedte zijn leverbaar, wat heel wat mogelijkheden biedt op het gebied van creatieve zwemvijverarchitectuur. Een ander groot voordeel is de matgrijze kleur. Het rubbermembraan blinkt niet, zodat zichtbare stukken niet opvallen. Dit is zeker van belang tijdens hete droge periodes wanneer het water snel verdampt. 

Rubber vijverfolie heeft een zeer hoge elasticiteit zodat je er altijd probleemloos vijvers mee kan aanleggen. Door de soepelheid worden de vouwlijnen door de waterdruk mooi vlak gedrukt. Omdat rubberfolie zacht en aangenaam aanvoelt, is het zeer geschikt voor een zwemvijver. 

Onderhoud

Een zwemvijver vraagt minder reiniging dan een klassiek zwembad, maar vergt wel  onderhoud. Ondanks het heersende biologisch evenwicht, vormt er zich wel slib op de bodem. Dit is normaal.Bacterieen de zogenaamde slibremovers ,zullen een deel van dit slib verwijderen en omzetten in menthaangas .(verdampt)  

Sommige zwemmers trekken zich niets aan van dit bezinksel, andere willen een schoon zwemgedeelte. Zij halen vaak de blaadjes en takken uit het water. Een gladde vijverbodem, zonder kiezel of keien, is veel makkelijker te onderhouden dan eentje met kiezel. 

Het is erg belangrijk hevig bladinval te vermijden in de herfst. Door in de herfst een fijnmazig vijvernet over de vijver te spannen voorkomt u dit. tevens is het van belang dat het technische deel van de vijver in de winterdag ijsvrij houd zodat er een goede doorstroming van water blijft, , pompen kunnen s'winters op zo'n 50% van de capaciteit draaien ,zodat de bacterie cultuur in uw plantendeel in takt blijft .Uv lampen kunnen in de winterperiode uitgezet worden ,echter wel weer op tijd aanzetten in het voorjaar zodat het water helder en gezond blijft., voorjaar is ook de tijd om uw water te testen op hardheid en zuurgraad,alles corrigeren indien nodig en afgestorven planten vervangen. dit zal gedurende het seizoen enkele malen getest moeten worden , bij twijfel of vragen stuurt u gewoon ff een mailtje met uw vragen.

Een vijverstofzuiger

Pas op met een aantal types 'volautomatische stofzuigers' die zich voortbewegen op de vijverbodem. Als ze geblokkeerd worden, kunnen ze  een gevaar vormen voor de waterdichting. Zeker de types met roterende borstels moeten met argwaan bekeken worden. Er zijn 'wandelende' types die geen gevaar opleveren voor de waterdichting.

Droge en afgestorven plantendelen

In een natuurvijver zitten afgestorven en droge plantendelen. In de praktijk tref je die meestal in het najaar of de lente aan. Bij zwemvijvers vormen vooral de irissen, die in de herfst gesnoeid worden, de afgestorven en droge plantendelen. 

Download Indicatie prijzen zwemvijvers