Onderhoud koivijver.

Het onderhoud bij een koivijver bestaat voornamelijk uit het reinigen van het filtersysteem. d.w.z. spoelen van de filtermaterialen en het afvoeren van het residu dat onderin het filter achterblijft. Bij mechanische voorfilters zal de zeef of de bioballen vaker gereinigd moeten worden.Ook is het van belang dat u bij een koivijver ieder jaar de U.V. lamp vervangt. Waarden van het water test en evt op peil brengen d.m.v. waterbehandeling (zie submap)

Onderhoud natuurlijke vijver.

Het onderhoud van de natuurlijke vijvers bestaat wederom uit het bijhouden van de beplanting , dus regelmatig snoeien, water testen en op peilbrengen. zorgen dat er voldoende zuurstofplanten in de vijver aanwezig zijn en zonodig bijvullen. Ook hier geldt meten is weten en de waterbehandeling vind u onder de submap. indien er een filter en U.V. lamp geplaatst is ,geldt ook dat deze regelmatig gereinigd moet worden en de U.V. lamp ieder jaar vervangen moet worden ,of per 2 jaar als de U.V. lamp in de winter is uitgeschakeld.

Onderhoud zwemvijver.

Het onderhoud van een zwemvijver zal zich hoofdzakelijk in het plantenfilter afspelen.Indien planten te groot worden moeten ze worden gesnoeid,dit zal bij meerjarige vijvers in de maanden Juli  of Augustus zijn, Het snoeien is bedoeld om de planten meer voeding op te laten nemen en een extra groeischeut te geven.ook hier is het van belang dat de U.V. lamp minimaal 1 x per 2 jaar vervangen wordt, De uv lamp in de zwemvijver is er niet alleen voor om de algen te doden maar ook het doden van ziekte verwekkende bacterieen zoals legionella, deze U.V. lamp zou evt in de koudere periode's uitgeschakeld kunnen worden. dit om de levensduur te verlengen en is kostenbesparend. Voor de evt slib op de bodem kunt  U met een waterstofzuiger de bodem schoonzuigen en het slib in de plantenborder laten lopen (extra voeding voor uw tuinplanten) tevens is het raadzaam om minimaal 2 x per jaar de slibremover toe te passen , dit zijn denitrificerende bacterienen die slib omzetten in methaangas ,waardoor er een zelfreinigende werking ontstaat. Filters geregeld schoonmaken en controleren op juiste werking  , Water testen is natuurlijk ook van belang voor de werking van de gehele vijver.zie map waterbehandeling.